Never miss out on the latest innovations. Subscribe to our blog.

Created with Sketch.
Menu

[NL] Groei! Doorgroeimogelijkheden voor monteurs binnen MPS


< Blog overview

Zelf ben ik het levende voorbeeld van de doorgroeimogelijkheden binnen MPS. In 1999 ben ik als pas afgestudeerde MTS’er begonnen als bankwerker. Vervolgens ben ik na 6 jaar in de assemblage doorgestroomd naar Service, waar ik 11 jaar als Service monteur gewerkt heb. Vanwege de combinatie van mijn gezin en het vele reizen ben ik daarna overgestapt naar de IBN (in bedrijf name) afdeling voor iets meer stabiliteit, waar ik sinds april dit jaar afdelingshoofd ben geworden.

In dit blog zal ik wat meer vertellen over de doorgroei- en opleidingsmogelijkheden binnen MPS, op het gebied van assemblage, in bedrijf name en Service.

Voorassemblage en eindassemblage

IMG_4743-32

Bij MPS hebben we een afdeling Assemblage die opgedeeld kan worden in de voorassemblage en de eindassemblage. Bij de voorassemblage  worden de drukwerken van de verschillende type drukmachines samengebouwd en mechanisch afgesteld, evenals alle railunits, stansunits, sheeter units etc. Bij de eindassemblage begint men met het frame op te stellen van de drukmachines in één van de tien baaien waarover wij beschikken. Als dit basisframe staat, worden de voorgemonteerde modules op de machine gebouwd. De hoofdaandrijving wordt samengebouwd, bestaande uit tandwielkasten, tandwielen en aandrijfassen. Vervolgens wordt de UV installatie ingebouwd en elektrisch aangesloten.  Als alle beplating aan de achterzijde gemonteerd is, kan de rail gemonteerd worden voor de railunits. Zo eindigt de assemblage uiteindelijk met een complete machine.

Werken als (Junior) Monteur bij MPS

Binnen MPS werken monteurs van verschillende niveaus. De meeste van onze monteurs beginnen als junior na hun opleiding MBO Mechatronica niveau 3 of 4, maar er zijn ook jongens die beginnen met een leer-werktraject op niveau 2. Taken van een junior monteur zijn het assembleren en afstellen/kalibreren van de verschillende modules die vervolgens op de machineframes worden gebouwd. Bij het assembleren wordt gebruik gemaakt van technische tekeningen en samenstellingstekeningen en de bijbehorende stuklijsten. Op de stuklijsten worden alle onderdelen specifiek weergegeven. Aan de hand van checklijsten wordt de kwaliteit bewaakt. Technische tekeningen en pneumatische schema’s lezen horen bij zijn functie. Ook moet men enige kennis hebben van elektrische schema’s lezen en het aansluiten van elektrische componenten.

IMG_4732-30

Vanuit de junior functie, kun je doorstromen naar de functie van Monteur. De Monteur, meestal werkzaam in de eindassemblage, is naast de taken van de Junior Monteur ook verantwoordelijk voor het mechanisch afstellen van nauwkeurig getolereerde geleidingen, tandwielen en aandrijflijnen.

Het volgende niveau van doorgroeien is dat van ‘kopman’. De Kopman is verantwoordelijk voor de montage van een complete machine waarop hij is ingepland. Hij stuurt daarbij de monteurs aan en bewaakt het proces van A tot Z.

De volgende stap: IBN Monteur

IMG_4705-23

Als een Monteur voldoende ervaring en kennis heeft opgedaan als Kopman, kan hij doorgroeien naar de afdeling In Bedrijf Name – IBN. Als IBN monteur ben je verantwoordelijk voor het afleveren van een goed werkende drukmachine. Nadat de machine mechanisch en elektrisch compleet is, begint de IBN Monteur met het laden van de software van de verschillende elektrische componenten. Denk hierbij aan MLC, servo drives, HMI en andere bedieningspanelen. Nadat de software geladen is worden de drukwerken afgesteld, en de baanspanning wordt ingeregeld. De IBN Monteur zorgt ervoor dat de machine voldoet aan alle eisen en verwachtingen van de klant. Nadat de machine uitgebreid getest is volgens een vast protocol, komt de klant voor de Factory Acceptance Test (FAT). Tijdens deze test ben je als IBN Monteur de drukker die alle functionaliteiten laat zien van de machine. Contact met de klant speelt ook een rol tijdens een FAT. 

Service buitendienst

Na goedkeuring van de klant wordt de machine gedemonteerd en verpakt, hierbij zorgt de IBN monteur voor de ordercompleetheid. Doordat de IBN monteur 25% van zijn tijd ingepland kan worden voor Service werkzaamheden, zal hij onder andere ook installaties bij klanten wereldwijd doen.

Thimo Bangladesh-406774-edited
Voor de reislustige collega’s is het ook mogelijk om door te stromen naar de Service buitendienst. De reisfrequentie is hier een stuk hoger: tot 70%. Ik kan het zeker aanraden als je een afwisselende functie zoekt en veel wilt reizen!

MPS Academy

MPS academy logo-1

Binnen MPS vinden we het belangrijk om de kennis van onze medewerkers te vergroten voor zijn of haar huidige of toekomstige functie. Opleidingswensen worden daarom altijd serieus genomen en in de meeste gevallen goedgekeurd. Ook hebben we binnen MPS de MPS Academy opgericht voor interne trainingen. Mijn collega Leopold der Nederlanden geeft diverse trainingen op het gebied van druktechnieken en de werking van onze machines.

Ik vind het mooi om te zien dat iedereen bij MPS erg gedreven en betrokken is. We bouwen samen een mooi product, waar iedereen trots op mag zijn!

Wil je meer weten over werken bij MPS? Kijk dan eens op deze pagina, of neem contact met ons op!

Frank Sloot

Frank Sloot

Frank Sloot is Manager Commissioning and has been working at MPS since 1999.

Tags: Working at MPS

Comments